Een roetfilter is verplicht voor de APK van 2022

Wil je het roetfilter in je auto verwijderen of is die al verwijderd, dan is het tijd om dit te heroverwegen

Als een auto na 2011 gebouwd is moet die standaard voorzien zijn van een roetfilter, bij de Apk-keuring. Vanaf 1 oktober 2017 is het zelfs een strafbaar feit als je het roetfilter verwijdert hebt of onklaar hebt gemaakt. Een van de punten van de Apk-keuring is visueel inspecteren of het filter aanwezig is in de auto. Wil je de filter verwijderen, of heb je dat al gedaan dan is het tijd om dit alsnog te heroverwegen voordat je door de keuring gaat.

Waarom een roetfilter

Elke personenauto die sinds 2011 op de Nederlandse markt wordt gebracht moet, volgens de APK, een roetfilter hebben. Dit heeft alles te maken met het milieu en de Europese emissie-eisen. Tijdens het verbranden van brandstof zal er roet ontstaan die schadelijk is voor het milieu en zelfs kankerverwekkend is. De roetfilter filtert de uitlaatgassen en houdt roetdeeltjes tegen. De lucht die de auto uitstoot is hierdoor minder schadelijk voor het milieu.

Waarom mensen het roetfilter willen verwijderen

Je zou denken dat mensen geen reden hebben om een roetfilter te verwijderen. Iedereen is er toch bij gebaat dat er geen schadelijke stoffen in het milieu komen zou je denken. Ondanks dat het beter is voor het milieu halen mensen toch het roetfilter weg, maar waarom?

Financiële redenen

Als je zuinig omspringt met je auto en niet te veel korte stukken rijdt, zal de roetfilter lang meegaan. Maar er komt altijd een bepaald moment dat je de roetfilter moet schoonmaken of vervangen. Meestal is vervangen nodig na 100.000 tot 150.000 kilometer. De kosten voor het professioneel reinigen van een roetfilter kunnen ook oplopen tot een paar honderd euro.

De kosten voor het vervangen van het roetfilter ligt ergens tussen de 1000 en 1500 euro. Omdat het roetfilter verder niets doet voor de prestaties van de auto zijn er mensen die ervoor kiezen om het filter te verwijderen als die aan vervanging toe is. Hiermee besparen ze op dat moment heel wat kosten, maar bij de APK kan het juist weer geld kosten.

Roetfilter verwijderen is strafbaar

Sinds 1 oktober 2018 is het verwijderen van het roetfilter strafbaar. Alle personenauto’s die gebouwd zijn vanaf 2011 moeten een roetfilter hebben. Voor bestelauto’s geldt dat vanaf 2012. Maar ook auto’s en bestelauto’s die voor die periode gebouwd zijn is een roetfilter verplicht. Voor deze auto’s mag een zogenaamd half open filter gebruikt worden. Dit is een filter die later gemonteerd wordt en alleen gedeeltelijk de roetdeeltjes uit de uitlaatgassen kan filteren.

Wat als je het filter toch verwijderd

Als je ondanks de wettelijke eis om een roetfilter te hebben toch besloten hebt die te verwijderen dan zijn daar consequenties aan verbonden. Dit kunnen die consequenties zijn:

  • De auto wordt afgekeurd.
  • De wegenbelasting kan aanzienlijk omhoog gaan.
  • Als je zelf het roetfilter verwijderd komt de zaak voor de rechter. Die kan een geldboete opleggen, maar ook kiezen voor een taakstraf of gevangenisstraf.

Maak de juiste keuze voor APK

Ondanks dat je jezelf de kosten wil besparen van het professioneel reinigen of vervangen van het roetfilter van je auto is het niet verstandig om het filter te verwijderen. Tijdens de Apk-keuring zal hierop gecontroleerd worden en als blijkt dat het filter verwijderd is kan dat nare gevolgen hebben.

Als je auto nooit een filter heeft gehad zal het waarschijnlijk bij een waarschuwing of verhogen van de belasting blijven, maar as je het filter zelf hebt verwijderd kan het zelfs een gevangenisstraf betekenen.

Plaats een reactie