Wat betekenen al die lampjes op het dashboard van de auto?

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je te lang bent doorgereden bent met je benzine. Het rode lampje op jouw dashboard begint te branden en je weet niet hoe snel je bij de benzinepomp moet komen! Dit lampje kennen we dus allemaal wel. Of het lampje van het waarschuwingslicht als je even ergens snel geparkeerd staat. En dan hebben de waarschuwingslampjes ook nog allerlei verschillende kleuren. Wat betekenen al die lampjes nou precies? Wanneer moet je naar de garage of de wegenwacht bellen? Je leest het in deze blog.

Inhoudsopgave

Alle lampjes aan tijdens het starten

Het zal je vast wel zijn opgevallen dat tijdens het starten alle lampjes op jouw dashboard aanspringen. Dit is een bewuste functie die in gebouwd is door de autofabrikanten zodat je kunt zien of alle lampjes nog aanspringen. Als dat niet het geval is, en een waarschuwingslampje brand niet, is het raadzaam deze zo snel mogelijk te laten repareren.

Want een goed werkzaam dashboard is van levensbelang. Vergelijk het met een personenvliegtuig. De piloot vertrouwd blind op alle lampjes die in zijn cockpit aanwezig zijn. Het is van levensbelang dat deze het allemaal doen. Zonder deze informatie weet de piloot niet zeker of het motorisch allemaal in orde is.

Zo is het met jouw auto dus niet anders. Jouw waarschuwingslampjes vertellen jou wat er aan de hand is, of je direct moet stoppen of dat je nog wel even rustig kan doorrijden tot de eerste de beste gelegenheid waar je veilig kunt stoppen.

Oude of nieuwe auto

Het maakt natuurlijk ook heel erg verschil of jij in een nieuwe Dacia Crossfire rijdt of in een oude Opel Kadet. De nieuwe Dacia zal ongetwijfeld meer lampjes ter beschikking hebben dan de oude Opel Cadet. Dat komt doordat nieuwe auto’s over allerlei nieuwe technologieën beschikken en die vragen dus ook allemaal een ander lampje.

Oudere auto’s hebben die luxe van ABS en airbags vaak niet. Ze kunnen heel flauw gezegd, gas geven, sturen en remmen. Geen hoogstaande technische snufjes dus. En is dus ook niet het type ‘tientallen waarschuwingslampjes auto’.

Waarschuwingslampjes auto

Veel mensen hebben de neiging om te denken, ach kan nog wel ff! Maar die dashboard lampjes zitten er natuurlijk niet voor niks! Het is niet verstandig om door te blijven rijden als een dashboard lampje telkens aan gaat.

Het beste is dan om een afspraak te maken met jouw garage en de auto na te laten kijken.

Diverse soorten lampjes

Dashboard lampjes worden in verschillende kleuren geproduceerd in de auto. Dat heeft als doel een soort van classificatiesysteem. Zo betekend een rood lampje dat je direct moet stoppen. Je gaat dan dus niet nog 100 km doorrijden, nee je zoekt gelijk een plek waar je veilig kunt staan en je onderneemt actie.

Als je zelf handig bent met auto’s en je weet wat dat lampje betekend kun je dus het probleem wellicht zelf oplossen dan maar als je niet zo handig bent dan kun je beter een goede garage opzoeken die jou verder gaat helpen hiermee.

Witte dashboard lampjes

Waarschuwingslampjes auto die wit zijn betekenen dat het systeem in werking is en oké is. Maar in sommige gevallen kan het toch ook zijn dat het systeem wel jouw aandacht nodig heeft. Zo zijn de ruitenwissers altijd in het wit aangeduid.

Maar ook het niveau van de ruitenwisservloeistof is in het wit aangegeven op het dashboard. Het kan dus betekenen dat als deze gaat branden, dat het niveau te laag is en dat je deze moet bijvullen.

Ook kan het bij de nieuwere auto’s zo zijn dat er een lampje brandt met een soort van sneeuwvlokje. Dit betekend dat de buitentemperatuur erg laag is en dat je dus kans hebt op gladheid. Dit lampje waarschuwt dan dus niet voor iets wat er met de auto aan de hand is, maar vereist wel een actie van jou. Want met gladheid zul je je rijgedrag moeten aanpassen.

Zo zie je dus maar dat zelfs de dashboard lampjes die niks met de auto zelf te maken hebben, ook belangrijk zijn. Want op deze manier word jij gewaarschuwd dat andere omstandigheden jouw aandacht nodig hebben.

Rode dashboard lampjes

Als er een rood dashboard lampje gaat branden dan moet je direct stoppen. Je parkeert dus gelijk de auto op een veilige plek en bel je of de garage of een pechdienst. Rood betekend gevaar. Net als met een rood stoplicht. Niet doorrijden.

Mensen denken nog weleens dan rustig naar huis te kunnen rijden en dan blijkt dat ze de auto permanente schade hebben aangedaan, waardoor een reparatie nog duurder uitvalt. Dan ben je op zulke momenten dus echt een dief van jouw eigen portemonnee.

Bij een rood licht dus stoppen. Of dit nu een dashboard lampje is of een stoplicht.

Soorten rode lampjes

Tussen ernstig en een beetje ernstig zit natuurlijk ook altijd verschil. Je hoeft niet gelijk in een paniekaanval te schieten als er een lampje brandt en de auto blind de berm in te rijden, maar je moet wel stoppen zoals je hierboven hebt gelezen. Maar zijn er dan ook verschillende soorten rode lampjes?

Jazeker, en sinds de komst van de nieuwste elektrische auto’s is dit alleen maar meer geworden. Maar er zijn een aantal lampjes die je zeker moet kennen en weten. Dit zijn de belangrijkste

Rood lampje van de remmen

Als je het symbool van de remmen in het rood ziet branden (bij sommige auto’s staat er ook brake onder) dan betekent dit dat er iets met de remmen aan de hand is. Kan zijn dat de parkeerrem nog ingeschakeld staat, check die dan ook altijd als eerst, maar kan ook ernstiger zijn.

Jouw remmen zijn een van de meest belangrijke onderdelen van de auto. Je moet veilig kunnen stoppen en dus remmen.

Rood lampje van de motorolie

Het lampje van de motorolie is niet zo moeilijk te herkennen. Het lijkt op een soort van kraantje waar een druppeltje uit komt. Of op een ouderwetse fluitketel van vroeger met een druppel die aan de tuit hangt.

Als dit lampje brand weet je dus dat er iets aan de hand is met de motorolie. Schrik niet tijdens het opstarten want dan brandt dit lampje ook heel even. Maar als het lampje dus blijft branden dan weet je dat er meer aan de hand is.

Meestal gaat dit lampje namelijk branden op het dashboard als jouw oliepeil te laag is. Doorrijden met een laag oliepeil is zeer onverstandig omdat dit gevaarlijk is voor jouw motor. Jouw motor heeft namelijk olie nodig om de onderdelen soepel te laten draaien.

Als er dus te weinig olie is, kan de motor vastlopen. En als jouw motor vast is gelopen dan kan jouw auto negen van de tien keer naar de sloop. Een motor vervangen of reviseren is enorm duur, vaak wordt de auto economisch gezien dan Total loss verklaard. Daarom is het dus belangrijk dat je met een rood olielampje niet doorrijdt.

Check dan gelijk het oliepeil en vul deze waar nodig bij. Of als er geen probleem is met het oliepeil, bel gelijk de pechdienst of garage in de buurt.

Rood lampje van het koelsysteem

Een motor heeft naast olie ook koeling nodig. Daarom zit er ook koelvloeistof in de auto. Als de motor namelijk oververhit raakt gaat deze ook kapot. Dus is naast het rode lampje van de motorolie ook het lampje van het koelsysteem heel erg belangrijk. Je kunt dit lampje herkennen aan een soort van thermometer die op golvend water staat. Symbool van golfen.

Als dit lampje brandt moet je dus ook direct de auto op een veilige plek zetten. Pas op, trek niet gelijk de motorkap open om je koelvloeistof peil te controleren. Als je de auto hebt geparkeerd moet je hem minstens even een minuut of tien af laten koelen voordat je de kap opendoet en het peil gaat controleren. Anders loop je risico dat de vloeistof eruit spuit en je je verwondt.

Mocht er niks met de koelvloeistof aan de hand zijn, is het belangrijk om de hulp van de wegenwacht of garage in te zetten. Want een oververhitting van de motor kan gevaarlijk zijn voor jouw motor.

Rood lampje van de deur portieren

Het gebeurt weleens dat je haast hebt en de deur te snel dichtgooit. Als het goed is dan zie je ook een rood lampje op het dashboard branden voor jouw portier. Misschien denk je, ach kan geen kwaad. Maar een open portier kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Stel je moet plots remmen en het portier zit niet goed dicht, kan het dus openvliegen met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk dat als dit lampje gaat branden, dat je dan de auto parkeert en het portier op een juiste manier sluit.

Veiligheid staat te allen tijde altijd voorop dus je moet zeker niet doorrijden met een portier die niet goed gesloten is. Dashboard lampjes zijn er niet voor niets.

Rode lampje van de airbags

Als je de letters ‘AIR BAG’ of letters ‘SRS’ ziet branden, dan betekent dit dat er een probleem is met jouw airbags. Ook al is de kans niet heel groot dat jij je binnen tien minuten nadat het lampje is gaan branden, een ongeluk krijgt, toch moet je geen risico nemen met de airbags.

Airbags zijn heel erg belangrijk voor de veiligheid van jou en je medepassagiers. Omdat dit meestal niet zo’n acuut probleem is hebben mensen de neiging om er mee door te blijven rijden. En dat voelt toch altijd wel een beetje als het lot tarten.

Los daarvan is het zo dat als jouw auto de luxe van airbags heeft, het volgens de APK ook verplicht is dat deze goed werken. Als de airbags dus niet naar behoren werken is dit een APK afkeur. Dat is zonde en kost je onnodig geld. Beter ga je daarom direct naar de garage als er een melding komt over jouw airbag systeem.

Oranje en gele dashboard lampjes

Nu je in globale lijnen weet wat de rode dashboard lampjes in houden, is het ook belangrijk om te weten wat dan de oranje en gele dashboard lampjes zijn. Deze zijn over het algemeen wat minder dringend dan de rode lampjes maar toch zijn de oranje en gele lampjes ook heel erg belangrijk om te kennen.

De oranje en gele lampjes zijn bedoeld om aan te geven dat er een probleem verwacht wordt met een van de onderdelen van de auto. Maar ook voor sommige oranje en gele lampjes geld dat het beter is om direct te stoppen en het probleem te laten beoordelen door de pechdienst of garage.

Het verschilt natuurlijk of je een nieuwe of oudere auto hebt, hoeveel lampjes je tegenkomt. Hoe gecompliceerder het systeem in elkaar zit zoals bij een nieuwe auto, hoe meer lampjes er beschikbaar zijn.

Maar de meest voorkomende en belangrijkste gele lampjes worden hier genoemd.

Algemene dashboard lampjes

Heel veel algemene dashboard lampjes lijkt op elkaar. Maar als er een driehoek staat met een uitroepteken kun je er wel van uit gaan dat dit een probleem is wat wel direct jouw aandacht nodig heeft.

Zie jij bijvoorbeeld een oranje lampje branden met een boek symbool dan betekent dit dat er een probleem is met jouw elektronica. Het kan trouwens ook een stabiliteitsprobleem van de auto betekenen. Check bij dit lampje altijd even het handleiding boekje van jouw auto als je die hebt of probeer online antwoord te vinden waar het lampje bij jouw auto voor staat.

Oranje lampje voor het koelsysteem

Hierboven heb je al gelezen over de rode lampjes van het koelsysteem en het belang dat je dan direct alles na laat kijken. Oranje lampjes zijn dan wel minder dringend natuurlijk maar toch is het belangrijk dat je de auto wel na gaat kijken wat er aan de hand is.

Zeker als het dus problemen zijn die met het koelsysteem van de auto. Omdat als je deze niet goed laat behandelen en op tijd, er permante schade aan jouw motor kan ontstaan. En dat is natuurlijk niet wat je wil want dan loop je het risico dat de auto Total loss wordt verklaard.

Een motor vervangen is namelijk echt heel erg prijzig. Dat kan al gauw in de duizenden euro’s lopen en die waarde vertegenwoordigen de meeste auto’s dan al niet meer. Met andere woorden, het repareren van de motor is dan duurder dan de auto zelf.

Oranje lampjes met betrekking tot de brandstofvoorziening

Er zijn diverse oranje lampjes die aangeven dat er iets aan de hand is met jouw brandstofvoorziening.

De meest bekende is natuurlijk het oranje lampje die aangeeft dat je heel nodig naar het benzinestation moet. Als je dit lampje ziet branden kun je natuurlijk heel eigenwijs door gaan rijden maar dan heb je de kans dat je moet lopen.

En belangrijk om te weten, de pechdiensten zoals de ANWB komen niet voor een lege benzinetank. Dat is een algemene regel. Als jij zonder brandstof staat heb je dus een probleem en moet je zelf zien hoe je aan benzine gaat komen.

Maar het kan ook zijn dat je een nieuwere type auto hebt en er gaat een oranje lampje branden die een waterdruppel aangeeft. Als dit het geval is dan wil dit zeggen dat er water in de benzine is. Normaal gesproken wordt het water uit de benzinetank gefilterd. Maar als het reservoir dus vol zit dan kan het water niet weg.

Het motormanagement systeem

Als een van de motormanagement lampjes in de auto gaat branden dan wijst dit op storingen in het motormanagement systeem.

Het is dan verstandig om actie te ondernemen. Het is echt niet zo dat je gelijk de auto aan de kant moet gooien maar het is wel slim om dan een afspraak bij de dealer te maken.

Er kunnen diverse oorzaken zijn waarom dit lampje gaat branden. Zo kan het zijn dat er een probleem is met de ontsteking van de auto of dat er ergens een lek zit in de vacuümslang. Ook kunnen er problemen zijn met de EGR-klep van de auto. De EGR-klep zorgt ervoor dat schadelijke uitlaatgassen verminderd worden. Maar als er een verstopping zit, krijgt de auto onvoldoende lucht.

Als het lampje van het motormanagement dus gaat branden dan is het echt raadzaam om dit na te gaan kijken. 

Dit kun je dus bij een autodealer laten doen, maar als je een beetje handig bent dan kun je ook zeker een hoop storingen oplossen.

Bij de meeste foutmeldingen krijg je een foutcode en daar kun je op internet mee uitzoeken waar de code voor staat. Het is dus mogelijk om de storing zelf op te lossen. Maar als je twijfelt of je deze skills bezit dan is het verstandiger om deze klus uit te besteden aan de dealer.

De bandenspanning

Ook voor de bandenspanning vind je oranje lampjes op het dashboard. Sterker nog, vanaf 2014 is het wettelijk verplicht dat de dashboard lampjes waarschuwen voor de bandenspanning. Dit heeft meerdere redenen.

Een lage bandenspanning zorgt namelijk voor een hoger brandstof verbruik, hetgeen het milieu niet ten goede komt.

Maar los daarvan is een lage bandenspanning ook gevaarlijk voor de weggebruiker. Want je hebt minder grip op het wegdek. Daarom is het ook belangrijk om de juiste bandenspanning te hebben. Eigenlijk is het aan te raden om bij iedere tankbeurt de bandenspanning even te controleren. En indien nodig lucht bij de banden toe te voegen, zo voorkom je problemen.

De elektrische auto

Er komen de laatste jaren steeds meer elektrische of hybride auto’s op de weg. En de verwachting is ook dat dit de toekomst gaat bepalen. We moeten nou eenmaal meer op het milieu letten en de uitstoot van auto’s draagt niet op een positieve manier bij aan het milieu.

Maar de elektrische auto is een complexe auto. Het zijn allemaal nieuwe technologieën die voor velen nog onbekend is. De meeste lampjes herkennen we namelijk wel, maar bij de elektrische auto zijn er een hoop nieuwe bij gekomen.

De belangrijkste voor de elektrische auto is wel het lampje van de accu. Want een lege accu betekend lopen. Als je vlakbij huis bent is dat niet zo erg, maar als je op de snelweg zit wordt het al wel een stukje vervelender als je naar huis mag wandelen.

Groene dashboard lampjes

Waarschuwingslampjes auto die groen van kleur zijn betekend dus dat alles in orde is. Maar ook deze lampjes kunnen hele nuttige informatie geven. Alleen als deze lampjes branden is er nooit iets mis met de auto, het is meer een informatief lampje.

Zo zijn de verlichtingslampjes vaak groen. Met uitzondering van het grote licht, deze wordt met een blauw lampje aangegeven. Maar je kan op die manier wel checken of er een bepaald lampje brandt.

Heb jij een nieuwe, luxere auto dan kan het ook zo zijn dat je een auto hebt met allerlei milieubewuste opties. Deze lampjes worden ook vaak in het groen aangegeven.

Een groen lampje is dus een positief lampje waar je je geen zorgen over hoeft te maken maar die jou wel kan helpen om even te controleren of je een bepaalde functie van jouw auto aan hebt staan ja of nee. Of dat je die misschien nog aan moet zetten.

Als je een onbekend lampje tegenkomt kun je in de handleiding van jouw auto kijken of die ertussen staat. Of desnoods op internet opzoeken. Want op het internet vind je tig pagina’s en informatiebronnen waar je kunt vinden welk lampje, wat is.

Even in het kort samengevat

Het bestuderen van de dashboard lampjes van jouw auto is een dagtaak op zich. Er zijn zoveel lampjes te vinden in allerlei kleuren, het is onmogelijk ze allemaal te kennen. De meest voorkomende heb je in deze blog kunnen lezen. Maar het is altijd verstandig om gewoon eens rustig jouw auto te leren kennen.

Pak het onderhoud en informatieboekje van de auto er eens bij en bestudeer deze eens. Want het is altijd handig om te weten hoe jouw auto precies werkt en welke informatie de dashboard lampjes jou proberen te geven.

Plaats een reactie