Wat kun je doen tegen een stotterende auto?

Er is niets zo vervelend als een auto die niet doet wat jij wilt. En je zult altijd zien dat als jij haast hebt omdat je te laat wakker bent geworden dat jouw auto niet mee wil werken. Dat is natuurlijk super frustrerend. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je auto niet mee wilt werken. Het kan zijn dat je te gehaast bent en daardoor de auto niet in de goede versnelling hebt staan, maar het kan ook zijn dat er motorisch het een en ander aan de hand is. Wat moet je doen als je auto stottert? Je leest het hier in deze blog!

Inhoudsopgave

Een veelvoorkomend probleem

Hier is niet heel eenvoudig een antwoord op te geven want er zijn heel veel oorzaken te bedenken waardoor jouw auto stottert. Een aantal van die oorzaken lees je hier. Want het probleem met jouw stotterende auto wil je natuurlijk snel opgelost hebben. Een auto moet gewoon rijden. Starten en gas! Super vervelend als je niet gelijk weg kan rijden, als je weg wilt.

Een stotterende auto is iets wat heel erg vaak voorkomt. Het staat zelfs in de top 10 meldingen bij de ANWB-alarmcentrale.  Meestal is het geen reden tot directe paniek maar actie is wel vereist.

Oorzaken stotterende auto

Het stotteren van jouw auto kan diverse oorzaken hebben. Een roetfilter dat vervangen moet worden of een bougie die niet meer helemaal in orde is. Het inlaatspruitstuk. Je leest het al, er zijn heel veel mogelijkheden waarom jouw auto stottert.

Verkeerde of versleten bougies

Bougies zijn verantwoordelijk voor de ontsteking van de motor. De bougies geeft kleine vonkjes af waardoor de motor gaat starten. Als je dus merkt dat jouw motor hapert dan kan dit komen doordat de bougies van jouw auto aan vervanging toe zijn.

Een bougies kun je heel gemakkelijk zelf vervangen. Je hebt er alleen wel een speciale bougiessleutel voor nodig, maar die kun je makkelijk online kopen. Mocht je het lastig vinden, kun je ook op YouTube filmpjes vinden die je stap voor stap uitleggen hoe je de bougies moet vervangen.

Als je wilt weten hoe je het juiste onderdeel moet vinden, dan kun je met behulp van jouw kenteken heel makkelijk online zoeken welk onderdeel jij nodig hebt om jouw auto te kunnen repareren.

En als je twijfelt of je de reparatie wel zelf aankunt, doe het dan niet. Besteed het dan uit aan een garage of aan een vriend die je kent.

Het inlaatspruitstuk is vervuild

Als jouw auto hapert dan kan een vervuild inlaatspruitstuk een van de oorzaken zijn. Een inlaatspruitstuk is een onderdeel van het inlaatsysteem.

Het inlaat systeem is verantwoordelijk voor de koude luchtstroom in de motor en deze is weer belangrijk voor het verbrandingsproces.

De inlaatspruitstok wil nog weleens verstopt raken door de uitlaatgassen, als dit proces aanhoudt raakt de hele boel dichtgeslibd en krijgt de auto niet meer genoeg lucht.

Op die manier gaat de auto haperen of stotteren.

Het reinigen van het inlaatspruitstuk kun jij zelf doen. Er is een speciaal reinigingsmiddel voor beschikbaar. Deze doe je voor het tanken in de tank en de rest wordt dan vanzelf in de auto gemengd. Kind kan de was doen dus.

Als het inlaatspruitstuk echt defect is en reinigen geen zin meer heeft, dan moet je deze laten vervangen. Het is wel aan te bevelen om dit bij een goede garage te doen en niet zelf te gaan sleutelen. Tenzij je erg handig bent en verstand hebt van auto’s uiteraard.

Een vervuilde benzineleiding

Veel mensen rijden vaak door met hun benzine tot de tank zo goed als leeg is. Dat is dus niet verstandig om te doen. Beter ga je tanken als je nog ongeveer een halve tank over hebt. Waarom? Omdat onder in de tank vaak bezinksel en vuil zit, als je te lang doorrijdt komt al deze vuiligheid in de leidingen terecht.

Daardoor kunnen de leidingen verstopt raken wat voor een problematische toevoer van de benzine kan leiden en dan wil het wel zijn dat de auto hapert.

Beter probeer je daarom om op tijd te gaan tanken, zodat je deze ellende niet krijgt. Want als jouw leidingen verstopt raken heb je echt een heel groot probleem. Dan moeten alle leidingen namelijk doorgespoeld en gereinigd worden en dat wil je echt niet.

Dat is een dure en tijdrovende klus, dus beter let je daar een beetje op.

Een verzadigd roetfilter

Een schoon roetfilter is erg belangrijk voor de motor. Het filter heeft als taak om de schadelijke stoffen die afkomstig is uit de uitlaatgassen op te vangen. Logischerwijs raakt het filter na verloop van tijd vol, omdat hij heel veel schadelijke stoffen heeft opgevangen.

Als het filter vol raakt wordt deze normaliter automatisch geleegd door het zogeheten, regeneratieproces. Dit proces wordt alleen maar in gang gezet door hoge snelheden.

Het regeneratieproces

De auto meet met behulp van tegendruksensoren hoe vol het roetfilter is. Als deze vol genoeg is treedt het regeneratieproces in werking. Dit wordt in werking gezeten vanuit de centrale motorcomputer in jouw auto. Hier hoef je dus zelf niets voor te doen, dit gaat volledig automatisch.

Eigenlijk wordt jouw roetfilter schoongebrand. Dit komt doordat er extra brandstof in het roetfilter wordt gespoten.

Dit proces kan er ook voor zorgen dat je de auto voelt schokken. Op dat moment is de auto dus bezig met het regenereren van het roet uit het filter.

Maar om dit proces in goede banen te leiden heb je dus hoge temperaturen nodig. Deze hoge temperaturen bereik je door bijvoorbeeld op de snelweg lekker even flink 140 te rijden. Het nadeel is dus dat als jij kleine stukjes rijdt, bijvoorbeeld enkel en alleen voor de boodschappen en door de stad, bereik je geen hoge temperaturen en werkt het regeneratieproces niet.

Op deze manier raakt dus jouw roetfilter verzadigd en dit kan er ook voor zorgen dat jouw auto hapert.

Doorrijden met een vervuilde filter kan tot hele ernstige problemen met jouw motor leiden. Het is daarom echt heel erg belangrijk dat je dit op tijd oplost.

Doe op tijd je onderhoud en beurt

Uiteindelijk valt en staat alles met een goed onderhoud van jouw auto. Als jij jouw auto niet voldoende onderhoudt, de olie bijvoorbeeld controleert na een tankbeurt, krijg je vroeg of laat problemen met jouw auto. Daarom is het ook zo ongelofelijk belangrijk om zuinig met jouw auto om te gaan.

Breng hem regelmatig voor een controle beurt naar de garage. En houd ook bij wanneer wat is gedaan. Zodoende weet je of de auto goed is onderhouden of misschien nog wat extra aandacht nodig heeft.

Een goed onderhoud van jouw auto kan dus een hele hoop ellende voorkomen. Wat ook verstandig is, is om altijd hulp te worden een pechdienst. Zo weet je zeker dat als er problemen zijn met jouw auto, dat je altijd hulp hebt waar je ook maar bent.

Beter niet doorrijden

Als je last hebt van een haperende auto dan is het beter om niet door te rijden ermee. Doe je dit wel heb je de kans écht iets goed kapot te maken aan jouw auto.

En mocht het zo zijn dat het roetfilter niet helemaal meer oké is en je rijdt daarmee door, verbruik je veel meer brandstof. Dat kost je dus ook nog eens serieus geld. Maar je stoot ook vele meer co2 uit. En dit is heel slecht voor het milieu.

Plus een hoge uitstoot betekend altijd een APK afkeur. Want tijdens de Apk-keuring wordt ook de uitstoot van uitlaatgassen berekend. Als deze te hoog is wordt de auto afgekeurd. Daarom kun je beter maar gelijk tot vervanging overgaan.

En nu de conclusie

Waar het op neer komt is dat je auto een goed onderhoud en verzorging nodig heeft. Sommige dingen kun je uiteraard niet zelf doen. Maar jij kunt bijvoorbeeld wel regelmatig even de snelweg op, mocht je alleen een auto hebben voor de boodschappen.

Op die manier blijft jouw filter zo schoon mogelijk. Het is belangrijk dat je met zorg met je auto omgaat en eigenlijk mag een lidmaatschap op een pechdienst ook niet ontbreken.

Een auto die hapert verzorgd veel ergernis. Maar niet alleen ergernis, maar ook een onveilig gevoel. Want als je auto stottert heb je toch een beetje het gevoel dat je elk moment met motorpech kan komen te staan. Je vertrouwt daardoor je eigen auto niet meer. Dat is jammer, want je hebt je auto nodig.

Maar een hoop ellende kun je zelf voorkomen. Door op een juiste manier met jouw auto om te gaan. En als je dan van plan bent om het zelf een kleine reparatie te doen, dat kan. Maar doe het alleen als je er zeker van bent dat je het kan. En bereid jezelf voor. Lijkt het te moeilijk? Doe het dan ook niet en ga naar de garage.

Plaats een reactie