Wat is een EGR Klep en hoe werkt deze?

Een auto is een wonder op vier wielen. Hoe de mens ooit van platte kar met paard het voor elkaar heeft weten te krijgen om een auto te bouwen, is absoluut een wonder. Maar het is een studie op zich om te weten wat er allemaal in jouw auto zit en hoe dit precies werkt. Nu is het wel zo dat je de meeste onderdelen wel kent, maar er komen steeds nieuwere auto’s en steeds technischer. Zo ook de nieuwere dieselmotoren. Deze zijn uitgerust met een EGR-klep. Maar wat is precies de EGR klept en hoe werkt deze? Dat lees je hier.

Inhoudsopgave

Wat is een EGR-klep?

EGR klep

De EGR Klep (Exhaust Gas Recirculation) is een verplicht onderdeel in de motor van de auto. Deze klep zorgt voor een verlaging van de NOx uitstoot.

En wat is dan de NOx? NOx is een afkorting voor stikstofoxide of stikstofdioxide.

De EGR-klep helpt jouw auto dus om de brandstof van de auto efficiënter en volledig te verbranden. Dit doet de EGR-klep door een deel van je uitlaat te circuleren en deze opnieuw door het verbrandingsproces te laten gaan.

Dit zorgt voor een koele en completere verbranding van de brandstof die de schadelijke uitstoot van jouw auto verminderd.

De levensduur van een EGR klep

Alles heeft een beperkte houdbaarheid in het leven. Dat geld zeker met auto-onderdelen zo. Meestal moet je na een bepaald aantal kilometers even langs de garage om een onderdeel te laten vervangen. Dit geld ook voor een EGR-klep.

De gemiddelde levensduur van een EGR-klep is rond de 100.000 kilometer. Daarna is het dus wel hoog tijd om hem te gaan vervangen.

Te lang doorrijden met een EGR klep die vervangen moet worden kan namelijk heel schadelijk zijn voor jouw auto en ook de omgeving.

Defecte EGR klep

Wanneer de EGR-klep defect raakt, moet deze worden vervangen. Een slechte EGR-klep kan de prestaties van de motor enorm beperken en ertoe leiden dat de motor niet meer draait. Gelukkig kun je de EGR-klep heel makkelijk laten vervangen en is dit ook helemaal geen dure ingreep.

Maar het is wel belangrijk dat je eerst een goede probleemanalyse laat uitvoeren, want de symptomen die je motor geeft bij een EGR-klep defect, kunnen ook wijzen op andere problemen met de motor van de auto.

Welke symptomen geeft een defecte EGR-klep?

Dan gaat je motor slechter functioneren. De EGR-klep is een heel belangrijk onderdeel van de motor van jouw auto. Een EGR-klep kan defect zijn of verstopt. Maar in beide gevallen is het belangrijk om heel snel tot vervanging over te gaan.

De volgende symptomen kun je tegenkomen als de EGR-klep van jouw auto defect is:

  • Problemen met stationair draaien van de motor
  • Een geur van brandstof in de auto
  • Verhoogd brandstof gebruik
  • Problemen met de smog test

Als je auto deze symptomen gaat vertonen dan is het dus heel erg belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de garage gaat, een afspraak maakt en een probleemanalyse laat uitvoeren. Want je wilt absoluut niet te lang doorrijden met een defecte klep.

Zoals je kunt lezen in de symptomenlijst kun je echt problemen krijgen met de auto op heel veel terreinen van de auto. Daarom is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Kun je dan niet zonder een EGR-klep rijden?

Nee een EGR-klep is een verplicht onderdeel van de auto om de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen te verminderen. En dit is natuurlijk ook logisch want de uitstoot is een wereldwijd probleem. Ons klimaat veranderd enorm en we zullen allemaal bewuster met het milieu moeten omgaan, willen we een gezonde toekomst kunnen garanderen voor ons nageslacht.

Kun je een EGR-klep zelf vervangen?

Als je een beetje handig kunt sleutelen dan is het een theorie zeker wel mogelijk om zelf de EGR-klep te vervangen. Op internet vind je genoeg informatie hoe je dit kunt doen. Het is niet heel erg ingewikkeld om een EGR zelf te vervangen.

Maar je moet je afvragen of het verstandig is? Een EGR-klep vervangen is een vrij goedkope reparatie en je wilt niet schade aan je motor toebrengen.

En je moet ook zeker weten dat het daadwerkelijk de EGR-klep is die kapot is. Want zoals je in de symptomenlijst kunt zien kenmerken EGR-klep problemen zich op diverse vlakken. Het moet dus ook goed uitgezocht worden of er schade is aan bepaalde onderdelen van de motor en of het ook wel daadwerkelijk van de EGR-klep afkomstig is.

Conclusie

De EGR-klep is een verplicht onderdeel van de motor, de motor is ook zo gebouwd dat de auto niet zonder een EGR-klep functioneert. Logisch want we willen met zijn alleen de CO2-uitstoot verminderen. Alles voor een beter milieu.

Als je klachten krijgt die kunnen corresponderen met een kapotte EGR is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met een goede garage. Dit om te voorkomen dat je verdere schade oploopt aan de motor van jouw auto. Want dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt. En zeker omdat een EGR-klep reparatie heel goedkoop is. Daar wil je geen onnodige risico’s voor lopen dat je met permanente schade blijft zitten. Dus repareer je EGR-klep zo snel mogelijk.

Plaats een reactie