Roetfilter vervangen

Alles wat je moet weten over het vervangen van de roetfilter van je auto

Alle dieselauto’s in Europa moeten een roetfilter hebben. Sinds 2006 zijn die filters standaard onderdeel van nieuwe auto’s die van de band rollen, maar ook oudere auto’s moeten een dergelijk filter hebben. Sinds 2018 is het hebben van een roetfilter namelijk een vast onderdeel van de APK-keuring.

Heb je geen filter, dan wordt je auto niet goedgekeurd. Een roetfilter gaat als die goed geïnstalleerd en gebruikt is lang mee, maar ondanks dat kan het toch voorkomen dat de roetfilter vervangen moet worden. Hoe dat in zijn werk gaat, en wanneer je een roetfilter moet vervangen lees je hier.

Wat is een roetfilter

Sinds de jaren 70 gelden er in Europa regels om de emissies die auto’s en dan met name Dieselauto’s, uitstoten terug te dringen. Elk jaar worden de eisen strenger. Het uiteindelijke doel is om het milieu minder te vervuilen en klimaatverandering tegen te gaan, iets wat door de grote hoeveelheid auto’s op aarde een lastige opgave is.

Dit is een filter die ervoor zorgt dat giftige roetdeeltjes die tijdens de verbranding van diesel of benzine ontstaat niet de auto verlaat en daarmee het milieu kan verontreinigen. Als brandstof goed verbrand zullen er weinig roetdeeltjes vrijkomen, maar helaas leven we niet in een perfecte wereld, door slechte brandstof of andere omstandigheden kan de verbranding minder goed verlopen. Dit zijn een aantal redenen voor roetdeeltjes in uitlaatgassen:

  • Niet schone brandstof – Afhankelijk van het merk brandstof dat je koopt en zelf het land waar je de brandstof koopt kan de brandstof meer of minder onzuiver zijn. Hoe onzuiverder hoe meer roet er vrijkomt bij de verbranding.
  • Afstelling van de motor – Als je motor niet goed staat afgesteld kan het voorkomen dat brandstof niet optimaal verbrand met roetdeeltjes tot gevolg. Bij het fabriceren van auto’s wordt de motor op standaardwijze ingesteld. Hierbij wordt niet altijd rekening gehouden met het type auto waar de motor ingaat of de omstandigheden waarin de auto gereden wordt. Dit heeft allemaal effect op het aantal roetdeeltjes in de uitlaatgassen.
  • Korte ritjes rijden – Het is voor auto’s heel slechts om alleen maar korte ritjes te rijden. Dit heeft te maken met het feit dat op korte ritjes een motor niet warm genoeg wordt om brandstof goed te verbranden.
  • Wegkwaliteit – De kwaliteit van de weg bepaald mede hoe goed de brandstof wordt verbrand. Rijdt je over een slechte weg of een stoffige weg dan zal de verbranding minder goed zijn.

Roetfilter vervangen

Het beste is om goed om te gaan met je auto en je filter zodat je hem niet hoeft te vervangen. Het vervangen van een roetfilter kost namelijk ergens tussen de 1000 en 1500 euro en bovendien duurt het vaak 2 dagen voordat je je auto terug hebt. Het reinigen van dit filter kost meestal maar een paar honderd euro.

Het is vooral belangrijk dat je goed oplet op het lampje voor de roetfilter. Als die aangaat in je auto is het belangrijk om de filter zo snel mogelijk te reinigen. Doe je dit niet dan kan het nodig zijn om je filter te vervangen.

Video: Is roetfilter vervangen wel nodig?

Vervangen of schoonmaken

Voordat je overgaat op het vervangen van een roetfilter is het belangrijk om eerst naar een garage te gaan om de gegevens van de roetfilter uit te lezen. De garage kan door middel van datameting en visuele inspectie zien of reiniging nog mogelijk is of dat vervanging noodzakelijk is.

Schoonmaken

Als het toch nog mogelijk blijkt om een roetfilter te reinigen ben je voordeliger uit dan bij vervanging en bovendien kun je de auto dan vaak dezelfde dag alweer ophalen. Om te zorgen dat de filter weer bruikbaar is zal de garage de filter kunstmatig laten regenereren. Dit doen ze ofwel door de filter te verwijderen en in een soort oven te verhitten, of door gebruik te maken van reinigingsmiddel.

Vervangen

Als schoonmaken geen optie meer is, kun je ook aan de dealer vragen of ze geen tweedehands filter hebben. Hiermee zou je de aanschafkosten van de roetfilter iets lager kunnen maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals je hebt kunnen lezen is het vervangen van een roetfilter een kostbare onderneming en ook het reinigen bij een garage kost een paar honderd euro. Het is dan ook het beste om goed om te gaan met je auto. Voornamelijk korte ritjes rijden is funest voor je roetfilter en niet alleen je roetfilter maar ook de rest van je auto. Probeer dat dus zoveel mogelijk te voorkomen en

Plaats een reactie