DPF cleaner gebruiken

Elke personenauto die vanaf 2012 nieuw op de Nederlandse markt is gekomen moet een roetfilter hebben. Deze roetfilters voorkomen dat schadelijke stoffen uit roet in het milieu komen, en hiermee kun je aan de Europese emissie-eisen voldoen. Roetfilters kunnen in principe vrij lang meegaan, maar het kan alsnog voorkomen dat je hem moet reinigen. Meestal is dit nodig na 100.000 tot 150.000 kilometer. Dit kun je door professionals laten doen of zelf met een DPF cleaner.

Wanneer roetfilter schoonmaken

Zoals gezegd kan een roetfilter lang meegaan, maar dan moet je er wel goed mee omgaan. Rijd je bijvoorbeeld veel korte stukjes, gebruik je geen goede brandstof of is je motor niet goed afgesteld dan kan je roetfilter vies worden. Zorg dat je roetfilter schoon blijft door te letten op het volgende:

  • Rijdt zo min mogelijk korte stukjes. De auto heeft er baat bij als je langere stukken rijdt omdat de auto dan warmer wordt en beter loopt.
  • Zorg voor goede brandstof van een bekend merk. Hoe beter het merk hoe minder onzuiverheden er in de brandstof zitten en hoe beter de verbranding zal zijn.
  • Als je veel over slechte wegen rijdt, zal het roetfilter eerder vervuild raken. Door stof en vuil zal er meer roet ontstaan.
  • Als je motor niet goed is afgesteld zal er geen volledige verbranding plaatsvinden. Hierdoor komen er meer roetdeeltjes vrij.

Video: Een montage over het schoonmaken met een DPF cleaner

Hoe maak je het roetfilter schoon

Er zijn meerdere manieren om het roetfilter schoon te maken. Je kunt een professional inhuren om het regeneratieproces in een oven te laten plaatsvinden, je kunt het filter laten doorspoelen of je kunt zelf een DPF cleaner gebruikten. Het is aan te raden om een professional in te schakelen als je niet precies weet wat je doet.

DPF cleaner

Een DPF cleaner is een vloeistof waarmee je een roetfilter kunt reinigen. Door de cleaner te gebruiken worden roetdeeltjes verbrand tot as. Deze as kan makkelijker uit de filter dan roet en is minder schadelijk voor het milieu. Het is belangrijk om te weten dat dit alleen kan als de filter licht vervuild is. Is er sprake van ernstige vervuiling dan moet je het uitbesteden aan professionals. Het is bovendien belangrijk dat je de cleaner op de juiste manier gebruikt. Doe je dit niet dan werkt de regeneratie niet en kan de filter stuk gaan.

Professionele hulp

Als je de roetfilter gereinigd hebt met een DPF cleaner en ondanks dat het lampje op het dashboard toch blijft branden dan is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen. Bij de garage kunnen ze afhankelijk van de vervuiling voor verschillende schoonmaakmethodes kiezen te weten:

  • Regenereren in de oven – De roetfilter wordt van de auto gehaald en in een oven geplaatst waar de temperatuur zo hoog oploopt dat roetdeeltjes verbranden tot as. Daarna wordt via een vacuüm de asdeeltjes verwijderd.
  • Doorspuiten met vloeistof – De roetfilter wordt in een vacuüm doorgespoten waardoor heel veel roetdeeltjes uit de filter worden verwijderd.

Plaats een reactie