Auto Bougie: Wat is het en wanneer vervangen?

De motor van een auto is het belangrijkste onderdeel om de auto in beweging te krijgen. Maar om te zorgen dat de motor functioneert heeft de motor bougies nodig. De auto bougie zorgt ervoor dat de brandstof en lucht die in de verbrandingskamer van de motor komt ontbrand en voor aandrijving van de auto zorgt. We leggen hier verder uit wat bougies voor je auto zijn.

Dieselmotor versus benzinemotor

Er is een verschil tussen bougies voor een auto met dieselmotor en een auto met een benzinemotor. Diesel verbrand makkelijker dan benzine en heeft dus geen vonk nodig om te ontbranden. Het is echter wel nodig om de cilinders warm te houden, zeker in koude temperaturen. Daarom heeft een dieselmotor gloeibougies in plaats van bougies die een vonk produceren.

Wanneer bougies vervangen?

auto bougie

Als bougies defect zijn zullen ze niet voor ontbranding zorgen en zal je motor niet functioneren. Uiteraard merk je het meteen als de motor niet werkt, maar als de bougies versleten zijn zul je dat ook aan een aantal dingen merken, je moet dan de bougies vervangen. Je kunt merken dat er problemen zijn met de bougies als je een van de volgende symptomen opmerkt:

  • Schokken tijdens stationair draaien – Je merkt dat de auto schokt tijdens het stationair draaien.
  • Problemen bij de acceleratie – Tijdens het optrekken en accelereren schokt of hapert de auto. Bovendien krijg je het gevoel alsof de auto minder kracht en vermogen heeft. Hierbij kan ook een vreemde geur vrijkomen.
  • Problemen met starten – De motor slaat niet aan of slaat pas later aan.
  • Meer brandstofverbruik – Je verbruikt opeens veel meer brandstof dan gewoonlijk.

Geen kapotte bougies, maar toch problemen? Alles over Bougiekabels vervangen, inclusief een stap-voor-stap-handleiding voor het zelf vervangen van je bougiekabel.

Kosten auto bougie vervangen

Voor het vervangen van kapotte bougies is een beetje kennis van auto’s handig, maar in principe zou je het zelf kunnen doen. Bougies zijn al verkrijgbaar vanaf een paar euro per stuk afhankelijk van de kwaliteit. Besteed je het uit dan ben je tussen de 100 en 200 euro kwijt.

Wat is een bougie?

Een auto bougie is een kleine metalen buisje met schroefdraad en elektroden. Het buisje is omgeven door een isolator van porselein. Het doel van de bougie is om een vonk te produceren die het mengsel van brandstof en lucht in de verbrandingskamer van de motor tot ontbranding breng. De ontploffing die hierop volgt, zorgt dat de cilinders van de motor ronddraaien en de auto in beweging komt.

Hoeveel bougies heeft een auto?

Hoeveel auto bougies je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal cilinders dat je motor heeft. Elke cilinder heeft namelijk zijn eigen bougie nodig. Die bougies zitten deels aan de buitenkant van de cilinder en het vonkgedeelte zit in de cilinder.

Welke bougie is het beste?

De bekende merken bougies zijn Denso, Splitfire, Bosch en Brisk. Een Iridium bougie is gemaakt om lang mee te gaan. Zo kun je 100.000 km rijden met een goede kwaliteit auto bougie.

1 gedachte over “Auto Bougie: Wat is het en wanneer vervangen?”

Plaats een reactie