Bougiekabels vervangen: Wanneer, Hoe en de Kosten

Bougiekabels zijn essentieel voor de werking van je motor. Zonder bougiekabels kan er geen verbranding plaatsvinden en zal je motor dus niet starten. Ondanks dat je bougies nog in orde zijn kunnen de kabels die ervoor zorgen dat de bougies werken kapot gaan. Het gevolg hiervan is hetzelfde, de motor zal niet meer werken. Gelukkig kun je de kabels redelijk eenvoudig vervangen. Lees alles over auto bougies vervangen

Hoe gaat het vervangen van de bougiekabels in zijn werk?

Het is niet extreem ingewikkeld om bougiekabels te vervangen. Het is handig als je al een beetje verstand hebt van auto’s en wat gereedschap hebt, maar verder zou je met de volgende handleiding ook uit de voeten moeten kunnen.

Stap 1.

Koop nieuwe bougiekabels die passen bij jouw merk, model en type auto. Afhankelijk daarvan ben je tussen de 40 en 60 euro kwijt.

Stap 2.

Zet de motor van je auto uit en koppel de accu af. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk een stroomschok krijgt.

Stap 3.

Maak een foto van de huidige situatie zodat je de kabels naderhand weer eenvoudig aan kunt sluiten.

Stap 4.

Trek de stekkertjes van de bougies, doe dit zo recht mogelijk zodat je de bougies niet beschadigd. Trek niet aan de kabels maar altijd aan de stekker zelf.

Stap 5.

Plaats de nieuwe kabels op dezelfde manier waarop je de oude hebt verwijderd. Zorg dat alle kabels aansluiten op de juiste bougie, de kabels zijn hierop afgemeten. De kabels mogen elkaar of andere onderdelen ook niet raken, je kunt hier eventueel tiewraps voor gebruiken.

Stap 6.

Probeer de kabels uit door de motor te starten. Voila, het is gelukt, nu kun je weer zonder problemen rijden.

Zelf doen of naar de garage?

Ben je zelf niet handig met klussen aan de auto, heb je er geen tijd voor of geen zin in dan kun je het uiteraard laten doen door een autogarage. Wat voor jou misschien een hele klus is zal een monteur bij een garage een fractie van de tijd kosten. Bovendien weet je dan zeker dat het goed gedaan wordt en dat je niet het risico loopt dat er stroom op de verkeerde onderdelen komt te staan.

Kosten bougiekabel vervangen?

bougiekabels vervangen kosten

Houdt er rekening mee dat het laten vervangen van de kabels ongeveer honderd euro kost. Omdat het aangeraden wordt om de kabels direct met het vervangen van de bougies te doen komen daar ook kosten bij. Meestal ben je in totaal honderd a tweehonderd euro kwijt.
Kies je ervoor om je bougiekabels en bougies zelf te vervangen dan ben je veel goedkoper uit. Bougies zijn al verkrijgbaar vanaf 1,50 euro per stuk, maar wil je echt goede bougies dan kan dat oplopen tot 15 euro per stuk. De bougiekabels kosten 40 tot 60 euro. Ook hiervoor geldt dat de sky the limit is, hoe beter de kwaliteit des te duurder de kabels.
Voordat we verder ingaan op het ingaan op het vervangen van een kapotte bougiekabel of kabels is het handig om te kijken waar we het eigenlijk over hebben.

Wat is een bougiekabel?

Bougiekabels zijn de kabels die van de bobine naar de bougies op de motor van de auto lopen. Het zijn de geleiders voor het elektrische systeem dat de bougies aanstuurt. De bougies zijn op hun beurt een deel van het ontstekingssysteem dat de brandstof in de verbrandingskamer van de motor ontsteekt. De bougies zorgen voor de vonk die het mengsel van lucht en brandstof tot ontbranding brengt waardoor de kracht ontstaat waarmee de auto aangestuurd word. Zonder de bougiekabels werken de bougies niet, en zonder bougies is er geen ontbranding en dus geen werkende motor.

Wanneer vervang je de bougiekabel?

Bougiekabels zijn eigenlijk geen kabels. Ze zijn gemaakt van fijne koolstofvezels. Na verloop van tijd breekt de koolstof af zullen de vezels uit elkaar gaan, hierdoor krijg je een hoge elektrische weerstand. Die hoge weerstand zorgt ervoor dat er een kleinere vonk is, wat resulteert in een slechte verbranding en uiteindelijk in een brandend “Check Engine” lampje.

Doorrijden met kapotte bougiekabels is een slecht idee

Als je de kabels niet vervangt kan de elektrische spanning op de draden effect hebben op andere onderdelen van de motor. Dit heeft tot gevolg dat er vonken ontstaan en storingen kunnen plaatsvinden in andere delen van het ontstekingsmechanisme. Daarom is het belangrijk om tijdig de bougiekabels te vervangen.

We raden aan de bougiekabels te vervangen op het moment dat je ook de bougies vervangt. Lees in de handleiding wanneer dit aangeraden wordt, maar meestal is dat tussen de 50.000 en 75.000 kilometer of rond de 8 jaar. Heb je een sportieve auto dan moet je ze meestal om de vijf jaar vervangen.

Plaats een reactie