EGR klep reinigen in 5 stappen

De EGR klep reinigen is belangrijk voor een goede werking van het EGR-systeem. De EGR zit meestal bij de ingang van de motor. Het zorgt ervoor dat uitlaatgassen terug de motor in worden gestuurd. De uitlaatgassen zijn kouder dan de verbrandingstemperatuur in de cilinder wat ervoor zorgt dat er minder giftige stoffen worden aangemaakt. Dit is uiteindelijk beter voor het milieu.

Hoe werkt de EGR klep?

Dit proces zorgt er wel voor dat er meer roet in de uitlaatgassen zitten, maar om dat terug te dringen bevat de auto ook een diesel paticulate filter of DPF filter. Beide filter samen zorgen ervoor dat de sterk vervuilende dieselmotor schonere uitlaatgassen procedeert.

Wanneer EGR klep reinigen

Het is belangrijk om te weten wanneer je de EGR klep moet reinigen want hiermee voorkom je dat je de klep moet vervangen. Vervangen is honderden euro’s duurder dan het reinigen van de EGR klep.

Door het proces dat de EGR-klep in gang zet komen er roetdeeltjes vrij. Die roetdeeltjes blijven achter in de filter en zorgen er vervolgens voor dat de filter verstopt raakt.

Wacht niet te lang met EGR onderhoud:
Doorrijden met kapotte EGR klep, dit zijn de gevolgen!

Het is helaas niet altijd even duidelijk wanneer je de EGR klep moet reinigen, maar als je weet waar je op moet letten kun je erachter komen. Je moet de EGR klep waarschijnlijk reinigen als het volgende gebeurt:

  • Moeilijk starten motor – Het kost je moeite om de motor in één keer te starten zodat dat hij uitvalt.
  • Trillingen in de motor – Een vervuilde EGR klep kan ervoor zorgen dat de motor wat meer vibreert of trilt.
  • Optrekken gaat zwaarder – Doordat de verbranding minder efficiënt gaat verlies je vermogen, dit merk je met name als je optrekt tijdens het autorijden.
  • Motor raakt snel oververhit – Door de slechte verbranding raakt de motor sneller oververhit.
  • Meer rook – Als de verbranding niet optimaal is, kun je meer rook zien en de geur van niet verbrande brandstof rijken.
  • Meer brandstof – In de loop van de tijd kun je merken dat je meer brandstof verbruikt.

Hoe maak je een EGR klep schoon?

Als je merkt dat je EGR klep problemen veroorzaakt, is het noodzakelijk om het filter schoon te maken. Doe je dat niet dan kan de motor en andere onderdelen beschadigd raken. Je kunt het reinigen van de klep uitbesteden aan een garage of het zelf doen. Dat doe je als volgt:

Stap 1. Voorbereiding

voorbereiding auto gereedschap

Zorg dat je de auto op een vlakke ondergrond zet. Zet de auto in zijn vrij en zet de handrem op de auto. Zet de motor uit en haal de kabels van de accu los.

Stap 2. Vindt de EGR klep

Kapotte EGR klep

Er zijn drie soorten EGR kleppen. Welke jouw auto heeft, is afhankelijk van het merk, type en model van je auto. Bekijk de handleiding om te ontdekken wat voor soort EGR klep jouw auto heeft en waar die te vinden is.

Stap 3. Verwijder de klep

Verwijder de oude klep en maak hem los van alle kabels en andere onderdelen waarmee hij verbonden is met de auto.
Tip! Maak een foto van de EGR klep voordat je hem verwijdert zodat je die naderhand als referentie kunt gebruiken om hem op de juiste manier weer terug te plaatsen.

Stap 4. Maak de klep schoon

EGR-klep

Voordat je de EGR klep schoon kunt maken is het aan te raden om veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril te dragen vanwege rondvliegende roetdeeltjes. Spray EGR klep-reiniger op de roetdeeltjes verwijder de roetdeeltjes vervolgens met een pijpenrager, schraper en doek totdat hij volledig schoon is.

Stap 5. Plaats de EGR klep terug

Auto garage

Als de klep helemaal schoon is van roet kun je hem weer terugplaatsen en uittesten.

Wat als ik de EGR klep niet schoonmaak

Als je weet dat je EGR klep vies of verstopt is, kun je er in principe wel mee blijven rijden, maar het is niet goed voor je auto. Je zult steeds meer last krijgen van verlies aan vermogen, een rammelende motor en gekke geluidjes. Bovendien is het niet goed voor het milieu en kan het ervoor zorgen dat andere onderdelen beschadigd raken. Bovendien komt je auto niet door de APK-keuring met een EGR klep die niet werkt.

Mocht dat niet genoeg reden zijn om je EGR klep schoon te maken. Misschien is de prijs van het vervangen van een EGR klep wel een goede reden. Als je de klep zelf schoonmaakt ben je maar een paar tientjes kwijt, maar gaat de klep stuk en moet je hem (laten) vervangen dan zal het je een paar honderd tot honderden euro’s kosten.

Voorkom problemen

Om te zorgen dat je te allen tijde zonder problemen auto kunt rijden is het goed om je auto goed te onderhouden. Het is dan ook niet aan te raden om door te blijven rijden met kleine problemen zoals minder vermogen, iets wat rammelt of een lek ergens. Kleine problemen kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat je op hoge kosten gedreven wordt. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen.

Plaats een reactie