Sportluchtfilter: Meer vermogen en Beter geluid

Luchtfilters zorgen ervoor dat er voldoende lucht de motor van de auto binnendringt. Die lucht is nodig voor de verbranding van de brandstof. Het is noodzakelijk dat die lucht schoon is en dus vrij van vuil, zand, pollen en andere vervuiling. Een sport luchtfilter doet nog iets anders, het voert niet alleen lucht naar de motor, het zuigt ook warme lucht uit de motor af en zorgt voor een mooi diep en sportief geluid. We zetten de voordelen van de sport luchtfilter voor je op een rijtje.

Wat is een sport luchtfilter

Zoals gezegd is een luchtfilter een belangrijk onderdeel voor een efficiënte werking van de motor. Het zorgt dat schone frisse lucht de motor ingeleid wordt zodat er een goede verbranding kan plaatsvinden. De ideale mix van brandstof en lucht zorgt voor de beste prestaties. Het filter is een waaiervormige structuur gemaakt van katoen, in cilinder, kegel of paneelvorm.

Verschil tussen luchtfilter en sportluchtfilter

De gaatjes in het sportluchtfilter zijn groter dan bij een gewone filter waardoor er meer lucht de motor in kan stromen. Ondanks de grotere gaten kan er niet meer vuil de motor indringen omdat de sportluchtfilter geolied is, hierdoor blijft viezigheid plakken aan de filter. Dit filter is hierdoor ook eenvoudig zelf te reinigen.

Open sport luchtfilter

Er zijn verschillende soorten sport luchtfilters, een veelgebruikte filter is de open sport luchtfilter. Deze filter in de vorm van een kegel wordt op het aanzuigkanaal geplaatst. De filter zuigt niet alleen schone frisse lucht aan naar de motor, het zorgt ook dat hete lucht uit de motor makkelijker naar buiten gaat.

Voordelen van sport luchtfilters

Dan is het nu tijd voor de voordelen van een sport luchtfilter voor jouw auto:

1. Zelf te reinigen

Omdat de luchtfilter, olie op de panelen heeft, kun je hem makkelijk zelf reinigen. Dit heeft als voordeel dat je geen kosten kwijt bent aan nieuwe filters of dure monteurs.

2. Geluid

Laten we eerlijk zijn, de belangrijkste reden dat mensen kiezen voor een sport luchtfilter is het feit dat het motorgeluid erdoor verbeterd wordt. De motor klinkt hierdoor dieper en sportiever. Sommige mensen vinden het geluid vervelend, maar voor de liefhebber is het een must.

Volkswagen Golf 1.9 TDI Sportline

3. Meer lucht is meer prestatie

Hoe meer lucht er zonder belemmering de motor kan betreden des te efficiënter zal het brandstofverbruik zijn en des te beter is de prestatie die je kunt verwachten.

4. Chiptuning (stage 1 en hoger)

Een sportluchtfilter zorgt ervoor dat bij chiptuning het maximale uit je auto kan worden gehaald. Doordat de kwaliteit van lucht beter is, kan er vaak nog meer worden behaald met een standaard tuning.

Waarom een sportluchtfilter installeren?

Een auto kan niet zonder een luchtfilter. Heb je geen luchtfilter dan werkt de motor van je auto simpelweg niet. Dat gezegd hebbende heb je wel een keuze. Je kunt namelijk kiezen uit een gewone luchtfilter die zonder problemen zijn werk doet en zorgt dat je motor voldoende schone lucht krijgt. Maar wil je wat meer uit je auto halen en je auto een sportieve look en geluid geven dan is een sport luchtfilter de ideale optie. Deze filter doet uiteraard ook zijn werk, maar het zorgt er tegelijkertijd ook voor dat je motor sportiever en dieper klinkt.

Hoeveel extra vermogen levert een sportluchtfilter op?

Het installeren van een sportluchtfilter is een van de eenvoudigste auto-upgrades. Fabrikanten beweren een winst van maximaal 10 pk. Maar als je dit combineert met chiptuning, kan je hier nog veel meer uithalen.

Wat zijn enkele voorbeelden van goede luchtfilters?

Vervang uw papieren luchtfilter met een aftermarket luchtfilter voor een goedkope en gemakkelijke inname verbetering. Deze filters zijn vaak twee tot drie keer de prijs van papieren luchtfilters, maar ze vereisen minder onderhoud. Een permanente luchtfilter, aan de andere kant, hoeft niet te worden bijgewerkt.

Is een K&N filter superieur voor chiptuning?

Chiptuning met een K&N luchtfilter is een geweldig idee! Meer vermogen en koppel zijn beschikbaar na het vervangen van uw originele filter door een sportfilter, zo blijkt uit testresultaten. In sommige omstandigheden is een herstel van 6 pk mogelijk!

1 gedachte over “Sportluchtfilter: Meer vermogen en Beter geluid”

Plaats een reactie