Luchtfilter vervangen: Wanneer en welke Kosten?

Het luchtfilter van je auto zorgt ervoor dat vuil en stof je motor niet binnen kunnen treden waardoor je motor zo efficiënt, duurzaam en langdurig werk.

Raakt het filter verstopt dan zal dat ervoor zorgen dat de motor minder goed werkt en het zal je meer brandstofkosten, iets wat we in deze tijden natuurlijk niet willen. Lees wanneer en hoe je een luchtfilter moet vervangen zodat je auto optimaal presteert.

Geef je auto een upgrade, Sportluchtfilter: Meer vermogen en Beter geluid

Wat is een luchtfilter

auto luchtfilter

Het luchtfilter van de auto voorkomt dat stof, pollen, insecten, zand en vuil in de motor kunnen dringen. Daarbij zorgt het ervoor dat er precies genoeg lucht de motor in gaat zodat er een goede balans is tussen brandstof en lucht. Hoe beter die balans des te beter de prestaties van de motor. Er zijn verschillende soorten luchtfilters. Zo zijn ze er als paneel, rond of in een cilindervorm. Ze kunnen daarnaast bestaan uit papier, schuim of katoen en hebben een geplooide structuur.

Wat als je het luchtfilter niet vervangt?

De motor van een auto heeft zowel lucht als brandstof nodig om goed te functioneren. De lucht die gebruikt wordt voor de ontbranding van de brandstof wordt eerst gefilterd door de luchtfilter. Als die filter verstopt raakt kan dat grote gevolgen hebben voor de werking van de motor.

Slechte verbranding

Als er te veel vuildeeltjes het luchtfilter binnendringen dan raakt die verstopt met als gevolg dat de motor niet voldoende lucht kan aanzuigen naar de verbrandingskamer. Op dat moment zal de motor meer diesel en minder lucht gebruiken waardoor de prestaties van de auto teruglopen. Je kunt hierdoor minder kilometers rijden met je brandstof. Gelukkig weet de auto vaak wel dat er een probleem is en zal het controlelampje voor je motor gaan branden.

Je hoeft je niet direct zorgen te maken dat het tot onherstelbare schade zal leiden, maar doe je niks aan het probleem dan kan de filter uiteindelijk zover verstoppen dat er helemaal geen lucht meer in de motor kan komen en stopt met werken. Het vuil uit de filter kan bovendien in de motor terecht komen en de verbrandingskamer schade toebrengen.

Wanneer moet je het luchtfilter vervangen?

Over het algemeen moet je de filter één keer in de twaalf maanden of om de 25.000 tot 50.000 kilometer vervangen. Maar dit is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de plek waar je autorijdt. Rijd je bijvoorbeeld vaak in een stoffige omgeving of op onverharde wegen dan zul je het filter vaker moeten vervangen. In de handleiding van je auto staat meer informatie over het luchtfilter en wanneer die gecontroleerd of vervangen moet worden. Vervang het filter in de volgende gevallen:

1. Als het filter vies of verkleurd is

Een van de eenvoudigste manieren om een luchtfilter te vinden dat vervangen moet worden, is door er zelf naar te kijken. Een schoon filter is mooi wit, hoe viezer het wordt des te donkerder het filter wordt.

2. Vreemde motorgeluiden

Een auto zou in principe geen rare geluiden moeten maken, als je toch vreemde geluiden hoort, is er vaak iets aan de hand. Dat betekent uiteraard niet dat het ligt aan het luchtfilter. Maar, als je vreemde plopgeluiden of pruttelgeluiden hoort als de motor stationair draait dan kan dat betekenen dat het filter vervuild is.

3. Motor controlelampje

Het “Check Engine” lampje op je dashboard moet je nooit negeren. Het achterliggende probleem kan te maken hebben met het luchtfilter. Doordat het filter verstopt is wordt de luchttoevoer verstoord wat gemeten wordt in de motor. Zorg dat je de oorzaak van het probleem opspoort om grotere problemen te voorkomen.

4. Minder vermogen

Wie regelmatig autorijdt weet precies hoe zijn auto optrekt en hoe hard hij kan. Als je plotselinge veranderingen waarneemt zoals langzamer optrekken en minder trekkracht als je een helling op rijdt dan kan het luchtfilter de schuldige zijn.

5. Hoger brandstofverbruik

As het filter vervuild raakt, zal dit de luchtstroom naar de motor verstoren, hierdoor zal de verbranding niet meer optimaal zijn en heb je meer brandstof nodig om dezelfde prestaties te leveren. Je zult dit merken als je opeens meer brandstof verbruikt op dezelfde trajecten dan normaal.

6. Donkere rook

Een belangrijk kenmerk van een verstopte filter is donkere rook uit de uitlaat. Het is een belangrijk signaal dat de verbranding in de motor niet optimaal is. Brandstof dat niet verbrand zal in de uitlaat terecht komen en hier donkere stinkende rook veroorzaken. Merk je één of meerdere van bovenstaande dingen aan jouw auto dan is het aan te raden om je luchtfilter te controleren en eventueel te vervangen.

Luchtfilter vervangen in 3 stappen

Een luchtfilter vervangen is heel eenvoudig, goedkoop en snel. Voordat je aan de slag gaat is het slim om de handleiding van de auto te raadplegen. Houdt er rekening mee dat een luchtfilter ongeveer 50 euro kost. Vervang het filter als volgt:

Stap 1. Zoek het luchtfilter

Zoek het luchtfilter en open de behuizing. Hiervoor heb je waarschijnlijk een schroevendraaier of ratel nodig.

Stap 2. Verwijder het oude luchtfilter

Verwijder het oude luchtfilter en eventueel vuil.

Stap 3. Installeer de nieuwe filter

Zorg bij het installeren dat je de filter net zo plaatst als de oude. Maak hiervoor een foto van de oude filter.

Plaats een reactie